7

** BERJINAK_JINAK **

Salam 3 Ramadhan semua muslimin semua...
puasa x harini?
jgn ponteng ok???
saya puasa tau..x de ponteng2 ok!!! * sejak bila berbahasakan 'saya'..baik tol plak*
on first day puasa aku mmg excited gle buat mcm-mcm kuih...
so dengan itu muncul la my APAM POLKA DOT....


x dela cantek sgt mcm org jual tu...
tp kiut miut k???*bakul angkat sendiri kn??*
so sebabkan ramai tanya mcm mana nak but, so ni recipe nya!!!

BAHAN A (di sejukkan dalam fridge)
3 biji telur gred B
220gm gula halus
1 tbsp ovalatte

BAHAN B
150gm susu - Magnolia/Nestle/HL
275gm tepung gandum*
1 tsp backing powder*

*diayakkan

STEP:-
  1. Pukul bahan A dengan mixer with high speed smpai naik volume bahan A atau lebih dikenali smpai kembang..ulang lagi skali..HIGH SPEED..
  2. Adunan yang cukup kembang akan kelihatan likat..mcm bancuh buat bahulu..
  3. Masukkan susu sikit-sikit --> adunanan akan lebih kembang dan gebu lepas susu dimasukkan.
  4. Masukkan tepung yg diayak tadi sikit demi sedikit and on mixer at lower speed...LOWER SPEED tau..
  5. Asingkan adunan kedalam mangkuk kecil dan warnakan ikot color yang kita suka...
  6. If nk senang time isi dlm acuan yg comel giler tu, guna kan piping..so xdela tumpah-tumpah...isikan dlm acuan 3/4 penuh..
  7. Decorate ikot creativity masing-masing...
  8. Kukus dalam masa 11-13 minutes...
  9. Adunan x blh simpan lama-lama, at least b4 sejam kena kukus smpai abes..cz nnt apam x comel..mcm berlubang-lubang @ byk jerawat..hahaha..ini disebabkan ovalatte tadi dah x elok kembang...
- Selamat mencuba semua..moga berjaya!!!!!! -


notakaki:nnt kalo jd bg la feedback k??i'll wait...jgn lupa visit my MILASHKA SHOP..tggu my n3 coming soon..best..i'm proud of him...lovely dad...

7 Bicara anda ♥♥♥:

adeqsakura54 a.k.a jUhAiDa said...

cm nak cube je. comel gile okeh~~ hehe

adeqsakura54 a.k.a jUhAiDa said...

mcm leh cube je ni.. comel gile okeehh~! hehe

saidatul noor farhana said...

mmg blh pn..cuba la..mst sedap kalo tauke kek mcm ko yg buat..ehe..

adeqsakura54 a.k.a jUhAiDa said...

weeh~ haha ak da try~. gebunyee.. hahaha comel je...

saidatul noor farhana said...

waaa..mst lg comel kn??ehe...:)

adeqsakura54 a.k.a jUhAiDa said...

x kaler full cm sai ar.. haha uma x de pewarne... hanye letak coklat. kihkih

saidatul noor farhana said...

ala...colorfull tu bkn pe..pewarna je..yg pntg rasa..sedap or x kn..hehehe...

Back to Top